Мигрантите се бият помежду си и с полицията

 

Бунт на мигранти на остров Лесбос – бият се помежду си и с полицията. Макар че обстановката тази сутрин изглежда привидно спокойна, картината миналата нощ не беше такава.

 

Часът е 12.30 през нощта. Много семейства от Сирия, Ирак и Афганистан са си легнали, но те вече нямат дом, легло или завивка. Приютяват ги нощта и студеният асфалт. 

Още по темата

 

Мохамед е от Сирия, на 25 години е. Учил е програмиране, но заради ситуацията в родната му държава, няма как да остане там. Събрал е всичко, което има и е тръгнал с ясен план как да стигне до Германия и надежда да сбъдне мечтата си там. 

 

Единственото, което спира хилядите бежанци от мечтата за живот без война, е билетът за ферибота до Атина. Цената му е 42 евро, а преди това са платили много повече на трафикантите, които е трябвало да ги докарат с лодки от Турция до гръцкия остров. Само от една лодка трафикантите изкарват близо 75 000 долара, а на остров Лесбос всеки ден пристигат стотици бежанци. 

 

Те имат още няколко държави, които ще трябва да прекосят. Всички те обаче избягват умишлено българската граница. Причината е българската полиция, която се оказа най-страшното нещо за тях.

 

Отделно от икономическата ситуация у нас, бежанците избягват България и по друга причина. След като ги регистрират, те ще трябва да останат там и няма да могат да продължат пътя си към Западна Европа.