Юнкер призна, че състоянието на Евросъюза не е добро

 

Страните-членки на ЕС решиха да приемат още 120 хиляди бежанци, след като 40 хиляди души вече бяха разпределени. Планът на Брюксел предвижда тежестта да се разпедели между всички държави. Броят на приетите ще се определя от брутния вътрешен продукт, безработицата и броя на населението. В рекордно дългата си реч Жан-Клод Юнкер направи равносметка за състоянието на Евросъюза.

 

Състоянието на Евросъюза не е добро, призна той, като призова да се свалят розовите очила. Брюксел настоява бежанците от държави, в които се води война да имат и право на работа докато тече продцедурата за получаване на статут.

Още по темата

 

България е страна на първа линия и ще приеме  около 1500 бежанци, но ще подкрепи Румъния в намеренията й да обвърже приема на допълнителни бежанци с влизането в Шенген, коментира вицепремиерът Меглена Кунева.

 

Междувременно, пореден ден на хаос възникна на границата на Унгария със Сърбия. Мигрантите пробиха полицейския кордон край лагер и тръгнаха пеш по магистрала, като спряха трафика. 


Огромни опашки от бежанци се извиха и край автобусите, които трябва да ги откарат в център за взимане на отпечатъци. В унгарския лагер, ако откажеш да дадеш отпечатъци, те хвърлят в затвора за 20 дни. Взимат ти всичко, което имаш, телефона, парите. След 20 дни те пускат, но без нищо, което са ти отнели. И така все едно бродиш в пустинята. 

 

Франция посрещна първите 1000 мигранти, които обеща да вземе от Германия. Париж трябва да приюти 24 хиляди души за следващите две години. 


Австралия също поиска да даде подслон на 12 хиляди сирийски бежанци. 

 

Позициите на отделните европейски държави ще бъдат уточнени на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието в понеделник. Тогава ще започнат и преговорите коя държава колко мигранти да приеме. 

 

Репортер: Антоанета Николова