Причината - тази година "бонусите ще заминат към електроенергийната мафия"

 

"Много вероятно е предприятия, които редовно са изплащали бонуси и коледни добавки, тази година да лишат работещите, защото бонусите ще заминат към електроенергийната мафия”, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

 

Следващата седмица работодателите ще поискат среща с главния прокурор. Подготвя се още поредица от срещи - с Комисията за защита на конкуренцията, с Комисията за конфликт на интереси и с парламентарните комисии, информира БГНЕС.

 

Велев припомни, че когато цената на тока е била намалена с 5-10% за индустрията е имало дефлация в продължение на две години и ръст на заплатите с 8%, което е било най-висок ръст за целия Европейски съюз.

 

„В момента обаче цената се увеличава с 15-20%, смятате ли, че ще се запазят цените същите и ще продължи ли ръстът на заплатите”, попита той.

 

Той обясни, че средно в ЕС битът плаща два пъти и половина по-висока цена от индустрията, което означава, че ако бита плаща 100 евро, индустрията плаща 40 евро. В България това съотношение е следното, ако потребителите плащат 100 лв., бизнесът плаща 70 лв.

 

Велев посочи още, че протестът е крайна форма.

 

"Ние се готвим за протест на 30 септември, но не го желаем. Искаме реформи в енергетиката и сме готови да окажем пълна подкрепа за реализирането им", посочи още Васил Велев.