Германия и Чехия въвеждат контрол по границата с Австрия

 

Кризата с бежанците се задълбочава. Германия и Чехия въвеждат контрол по границата с Австрия. За първи път от години има пропускателни пунктове и проверки.

 

Вътрешният министър на Германия обяви, че мерките са временни. Целта им е да се контролира по-добре бежанския поток. По-късно днес ще се обсъждат извънредни мерки в целия Европейски съюз.

 

Ще има среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на 28-те страни-членки. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с ръководителите на Унгария, Чехия и Словакия, за да ги убеди да приемат предложените задължителни бежански квоти за страните-членки. Разделенията обаче са толкова дълбоки, че решенията може да бъдат отложени за срещата на вътрешните министри от ЕС на 8 октомври.

 

В същото време от Министерството на външните работи предупреждават българските граждани да избягват пътуване с влак или автомобил през територията на Унгария. Причината е усложнената обстановка в страната заради струпването на бежанци по границите.

 

От 15 септември влизат в сила нови законови разпоредби по пресичането на границата от нелегални емигранти и може да се стигне до затварянето на границата между Унгария и Сърбия, както и между Унгария и Австрия.