Стартира делото за убийството на младото момиче

 

Искаме максимална присъда за убиеца на дъщеря ни”, каза майката на убитата през тази зима във Велико Търново Вероника. На 14 септември във Велико Търново стартира делото срещу Илиян Здравков, който беше задържан и в последствие обвинен за тежкото престъпление. 

Още по темата

 

Преди началото на процеса пред сградата на съда на събраха близки и роднини на младото момиче. „Убийството е по особено жесток начин, за мен справедливата присъда е доживотна и без право на замяна. Съдът може да вземе предвид, че това му е поредното престъпление и че към момента на убийството е трябвало да бъде в затвора”, смята братовчедка на Вероника.

 

Убийството се случи на 28 февруари тази година. Вероника си тръгнал от работа както всеки ден, но малко след това е нападната и зверски убита в района на жп гарата в града. Нанесени са й осем удара по главата с брадва от 40-годишния рецидивист Илиян Здравков, който тогава чакал влака за Горна Оряховица. Шест дни по-късно той беше задържан от полицията.

 

Здравков е от ромски произход, родом е от Полски Тръмбеш. Опасен рецидивист, с богато криминално досие и влезли в сила седем присъди. Първата от 1993 год. за идентично престъпление - грабеж с убийство, които извършва като непълнолетен. След това бяга от затвора, гастролира из цялата страна и извършва множество кражби. Поредната жертва, която напада, ограбва и заплашва със смърт миналата година е 19-годишната Кристина от Русе. Последната е Вероника.

 

По време на убийството й Здравков е трябвало да бъде в затвора, тъй като месец по-рано е осъден от Районния съд в Казанлък на година и четири месеца затвор.  

 

 

Репортер: Юлияна Цанева