Страната строи ограда по границата с Румъния

 

Унгария обяви извънредно положение заради бежанците. Специалният режим се въвежда в две области по границата със Сърбия. Той съвпадна с влизането в сила на нови мерки за контрол на потока от хора. Границата със Сърбия е затворена. Пропускат се бежанци само в две транзитни зони. Властите заплашиха, че ще върнат хиляди хора. 

 

Междувременно, унгарската полиция вече направи първите арести след влизането в сила на

Още по темата

по-строгия закон, наказващ нелегалното преминаване на границата със затвор до три години.

 

„Днес 60 души са задържани от полицията за рязане или повреждане на оградата. 45 души са хванати на границата, останалите 15 във вътрешността на страната. Полицията започна наказателни процедури срещу тях", каза Гиорги Баконди, главен съветник на премиера Виктор Орбан, цитиран от БГНЕС. 

 

Унгарското правителство реши да започне подготвителна работа за построяване на ограда по границата с Румъния, ако се променят маршрутите на мигрантите.   

 

В Унгария влязоха в сила нови по-строги закони срещу нелегалните мигранти. Границата на страната със Сърбия  e затворена. Полицията ще задържа всеки, който премине през новопостроената ограда, което вече се счита за углавно престъпление. Мигранти ще се пускат в само ако подадат молба за убежище в Унгария, иначе ще бъдат връщани. Будапеща дори обяви, че строежа на оградата може да продължи по границата с Румъния.

 

Същевремнно Сърбия се готви за увеличен приток от мигранти на своя територия. В понеделник, вътрешните министри на 28-те не успяха да постигнат единодушие. А трябваше да се разберат за въвеждането на задължителни квоти за разпределяне на мигрантите.