Специален режим се въвежда в две гранични със Сърбия области

 

Унгария обяви извънредно положение заради бежанците. Специалният режим се въвежда в две области по границата със Сърбия. Той съвпадна с влизането в сила на нови мерки за контрол на потока от хора. Границата със Сърбия е затворена. Пропускат се бежанци само в две транзитни зони. Предвижда се максималния престой там да бъде осем дни. Властите заплашиха, че ще върнат хиляди хора. 

Още по темата


През уикенда видяхме нещо, което не се беше случвало от 20 години - контролни пунктове между Германия и Австрия. Германците нарекоха мярката "необходима". Технически, тя не нарушава Шенгенското споразумение за свободно движение на хора в Евросъюза, защото договорът предвижда контрол в извънредни ситуации.


Прескачането на оградата, която унгарците построиха, вече се смята за углавно престъпление. Само в първите часове на деня бяха заловени 60 нарушители. Ако бежанците, достигнали Унгария, нямат документ, че са се регистрирали като бежанци, ще бъдат връщани.


Може скоро да видим и нова ограда. Унгария твърди, че официално е предупредила Румъния, че започва да строи ограждения и по тази своя граница. Това вече би била ограда по вътрешна за Евросъюза граница и не е ясно какъв статут би имала тя.


За затваряне на границата заговори дори Чехия. Въпреки че към страната няма значителен поток от имигранти, Прага обяви, че по границата с Австрия се обмисля да има нов пропускателен режим.


Предстои да стане ясно дали новите мерки в Унгария няма да доведат до бежанска вълна в други европейски страни. Бежанците могат да заобикалят страната от запад, влизайки в Хърватия и Словения, за да достигнат Западна и Северна Европа.