Масови проверки в училищните бюфети

 

С новата учебна година започват и масови проверки в училищните бюфети. Регионалните здравни инспекции ще проверяват павилионите за вредни храни и напитки. Какви други мерки ще предприеме държавата в борбата с нездравословния начин на живот на учениците?


Идеята на държавата е да бъде въведен трети задължителен час по физическо възпитание. Причината е ,че през последните години българчетата, които страдат от наднормено тегло, стават все повече. Цифрите показват, че 18% от учениците от 1-12 клас са със свръхтегло, а 8% имат затлсътяване.


Това е един от многото училищни бюфети, които здравните инспектори ще проверяват за вредни храни и напитки. Собственичката на лавката обаче не се притеснява от предстоящите инспекции.


„Много добре знаем кое е здравословно и кое не е и се стараем да спазваме, въпреки че около училище има и алкохол, и цигари, и газирани напитки, и вафли  - всичко, което не е разрешено да се продава при нас”, казва Лиляна Михова, управител на училищен бюфет.


Така децата, които не могат да устоят на изкушението, отскачат през междучасието до най-близкия павилион. Въпреки инструкциите на учителите.


„Ям си редовно. Забраняват ни да ходим до магазинчетата извън училишето, но повечето деца ходят”, обяснява ученикът Любо.


Тъй като в магазините около учебните заведения няма забрана за продажба на нездравословни храни и напитки, контролните органи ще следят само какво предлагат училищните лавки.


„При предварителните проверки стана ясно, че в някои училища има машинки, от които извират благинки – junk food, чипсове, това нещо ще бъде прекратено”, категоричен е здравният министър Петър Москов.


Училищните търговци обаче виждат и друг проблем - фирмите просто не произвеждат здравословна храна. Затова и здравният минстър ще настоява за въвеждането на нов данък.


„Допълнителен данък върху храни с доказани над нормата сол, кофеин, захар. Когато в някои напитки и храни половината от съдържанието е захар. Това не трябва да продължава така.


Междувременно държавата започва и кампания за насърчаване на здравословния начин на живот сред учениците. Седмокласникът Христо казва, че вече си е изградил навици.


„Не ми харесва, вредно е, получават се кариеси и се дебелее”, на мнение е Христо.


Във фокуса на кампанията ще бъде не само здравословно хранене, но и спортът.


И още една пречка за здравословния начин на живот сред подрастващите - оказва се, че от 2340 училища, в 300 от тях няма физкултурни салони.


Повече по темата гледайте във видеото.