Изложба ни показва емблематични рокли на световни звезди

 

Гардеробът на Холивуд пристигна у нас. За първи път в столицата ще могат да се видят, събрани на едно място, оригинални тоалети, носени от световни знаменитости.


Една от роклите е създадена по формите на топмодела Клаудия Шифър, а след това е носена и от киноактрисата Елизабет Хърли. Кои други звездни рокли ще можем да видим за първи път в София.


Последни приготовления преди модните шедьоври да бъдат показани пред публика.


„Всички рокли от колекцията са създадени, за да бъдат носени от световни знаменитости”, обяснява директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди.


22 рокли, дело на италиански топ дизайнери и свидетелство за бласъка, съпътстващ звездите на червения килим.


„Ще можете да видите рокля, създадена от краля на модата - Джорджо Армани, специално за киноиконата София Лорен”, обяснява Алесия Тота, куратор на изложбата.


Друга такава емблематична дреха е рокля от последното ревю в живота на покойния дизайнер Джани Версаче.


„Едно истинско бижу. Роклята е обсипана цялата с кристали. През 89-та година честта да я носи има моделът Наоми Кембъл”, споделя директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди.


А актрисата Мила Йовович остава в модната история с тази зелена рокля, покрита с пайети.
„Роклята си има име - казва се "женски вик", защото иска да изрази силата на модерната жена. Каквато е и Мила”, добавя Алесия Тота, куратор на изложбата.


Консултант на изложбата от българска страна е модният експерт Любомир Стойков.  


„Аз лично не си спомням подобна колекция да е била представяна у нас. Тук става дума за култови, за емблематични произведения”, обясни проф. Любомир Стойков.


Фиорела Калгано има честта да работи с най-големите звезди, но признава, че невинаги това е лесна задача.


Но душата на италианската мода винаги е изяшна, категорична е Фиорела. Изложбата е част от дълго световно турне, чиято спирка е и страната ни. Официално изложбата се открива утре и ще остане тук до 18-ти октомври.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ивомира Пехливанова