Стотици бежанци се насочват към Хърватия и Словения

 

Бежанската вълна заплашва да залее две нови държави. Стотици бежанци се насочват към Хърватия и Словения. Нов режим на гранични проверки въведе и Австрия.


         
Мигрантите тръгват към Хърватия. Още в първите часове на деня, очевидци съобщиха за 10 автобуса с бежанци, пристигнали на границата със Сърбия. Досега Хърватия не беше засегната от бежанската вълна. Затварянето на границата между Сърбия и Унгария обаче кара бежанците да търсят нови маршрути. 

 

Междувременно стотици бежанци прекараха тежка нощ на магистрала между Сърбия и Унгария. Сръбското правителство предостави палатки и одеяла.

 

„Опитвам се да убедя унгарските си колеги да пропуснат хората. Докато чакат ще им осигурим храна и лекарства. Искаме да постъпим възможно най-хуманно. Но Сърбия не е създала тази криза. И не може да се справи със ситуацията сама”, заяви Небойша Стефанович, министър на вътрешните работи на Сърбия. 

 

От днес и Австрия въвежда по-строг контрол по границата с Унгария. Проверяват се документите на бежанците. Австрия твърди, че няма намерение да връща хора в Унгария, а иска да ускори и оптимизира процедурите.