Искането за оставка на шефа на КЕВР остава, обяви Кирил Домусчиев

 

Представители на бизнеса ще влязат в бордовете, управляващи държавните енергийни дружества. Това съобщи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща между бизнеса, премиера Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев и шефа на енергийната комисия Делян Добрев в сряда. Разговорът беше посветен на проблемите в енергийната сфера.

Още по темата

 

Също така се разбрахме да има представител на работодателите към комисията в парламента, която наблюдава и следи работата на КЕВР”, каза още Домусчиев.

 

Той допълни, че искането за оставка на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов остава на дневен ред. В следващите дни на главният прокурор щели да бъдат предоставени сигнали, касаещи нередностите при подписването на договорите за американските централи, както и данни за злоупотреби във ВЕИ сектора.

 

От утре започва спешно работа по пътната карта за реформи в енергетиката от работна група с председател вицепремиерът Томислав Дончев, представители на работодателските организации, министър Теменужка Петкова, Делян Добрев и министърът на финансите Владислав Горанов.

 

В тази пътна карта трябва да посочим мероприятията, сроковете и мерките, които ще се вземат за оптимизиране на състоянието на енергетиката. Като законодателни промени се разбрахме, че ще получим съдействието на премиера и на всички министри относно въвеждането на мораториум върху всякакви нови преференциални производства, даването на преференциални цени за производство и изкупуване на съответната електроенергия”, обясни Домусчиев.

 

Има още какво да се направи за цената на електроенергията за бизнеса. Споразумяхме се за няколко пакета мерки, някои от които са оперативни, а други са свързани със законодателна промяна. Първият пакет мерки е свързан с усилията за повече прозрачност в енергетиката или бизнесът да бъде вкаран там, където се образува цената, както в КЕВР и представителство в държавната енергетика. Не говоря за обществен съвет, а за пряко участие в бордовете. Нека колегите видят какво се случва, ако някъде има свръх разходи, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да ги прекратим”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Още по темата гледайте във видеото.