Имигрантите избират алтернативни маршрути заради кризата на границата с Унгария

Хърватия посрещна без паника и хаос първите стотина бежанци, които влязоха в страната от Сърбия, предаде БГНЕС.

 

Все повече имигранти поемат към Хърватия заради новия пропускателен режим, наложен от Будапеща, който предизвика образуването на голям временен лагер пред един от граничните пунктове между Сърбия и Унгария. Така мигрантите се насочват към Хърватия и Словения, откъдето пак ще се озоват в Австрия.

 

„Хората са доволни от начина, по който ги обработват", заяви началникът на Гражданска защита на Вуковарско-сремска окръг Здравко Келич. "През деня очакваме да пристигнат 500 души. В момента те са стотина. Всичко е под контрол, виждате, че има жени и деца. На всички е оказана необходимата помощ, регистрират се и всичко е много добе организирано“, добави още той.

 

Очаква се по-късно мигрантите да бъдат превозени до приемни центрове край Загреб.

 

Говорителката на Хърватския червен кръст Катарина Зорич също потвърди, че разполагат с необходимата помощ, вода и неотложни средства за хигиена.

 

Първата група бежанци, които около 9.30 часа българско време прекоси сръбско-хърватската граница, беше от около 40 души. Повечето от тях са жени и деца. От тази нощ на граничния хърватски пункт Товарник има засилено полицейско присъствие, както и служители на Червения кръст.


Късно снощи бежанци потеглиха с десетки автобуси от южната част на Сърбия, където се намира временния приемен център в град Прешево, недалеч от границата с Македония. На всички автобуси имаше табели с крайната дестинация Хърватия. Автобусите спират в град Шид, последното населено място от сръбска страна. Оттам те потеглят пеша към хърватската граница.

 

Бившата детска болница в Шид "Принциповац" е превърната във временен център. Болницата се намира на стотина метра от граничния пункт.

 

"В болницата могат да бъдат настанени 250 майки с деца. Останалите ще бъдат настанени в палатки в двора", каза управителят на обекта Радослав Милошевич.