Местните власти осигуряват храна, вода и одеяла

Около 1000 бежанци останаха блокирани в сряда в северозападната турския град Одрин, близо до гръцката граница, след като турските власти спряха пътуването им към Европа, предаде БГНЕС.


"Те не могат да останат тук. Може би ние ще им позволи да останат два или три дни, но след това те трябва да напуснат," заяви местният управител Али Шахин пред турската телевизия NTV.

 

Вчера турски полицаи създадоха кордон около автобусната гара, за да не позволяват на бежанците там да тръгнат към гръцката граница.


Защитавайки решението да върне обратно мигрантите, Шахин заяви, че Одрин не може да се справи с бежанския поток, който тази година достигна 50 000, което е повече в сравнения с цялата 2014 година.


"Миналата седмица успяхме да върнем 7500 души, убеждавайки ги, че не могат да останат тук. Ще използваме същия метод на убеждение", заяви Али Хашин.

 

Местните власти осигуряват храна, вода и одеяла на бежанците. На място работят и доброволци на Червения кръст.

 

Междувременно второ денонощие стотици мигранти остават на централната автобусна гара в Истанбул, след като не им бе позволено да си купят билети за Одрин, който е на разстояние от 250 километра. Десетки се опитват да стигнат до границата с автомобили, като редуват придвижването си с ходене пеша, когато се налага.