Мигранти са организирали палатков лагер на автогарата в турския град

 

 

Поток от бежанци само на 10 километра от българската граница. Стотици мигранти са се струпали в района на турският град Одрин. Те се опитват да стигнат до Западна Европа и заплашват да тръгнат пеша към България и Гърция. 

 

На автогарата в Одрин по груби сметки има над 500 сирийци. Общо в района на града броят им над 3 000 - това поне е информацията на хората, които са тук.

Още по темата

Вече дни наред автогарата буквално се е превърнала в  в палатков лагер. Тук хората спят, тук ядат. Това е единственото място, което към този момент могат да нарекат свой дом . Тук те идват от Истанбул пеша или със специално наети коли, които допреди няколко седмици са стрували по 30 турски лири, а сега вече над 100. .

 

Част от тези хора са на турска територия от повече от година. И са се опитвали неведнъж да стигнат до Гърция и България. Оцеляването в Турция е подсигурено. Турските власти и доброволци доставят храна и вода, но има много деца, които спят направо на земята. Почти никой от тези хора не знае къде отива и какво го очаква там. Казват, че не искат да живеят в България.

 

Част от сирийците вече поставят ултиматуми на турските власти да отворят границите и съставят подписки със своите искания. Една от групите заяви, че ако до 15 часа утре нямат отговор от властите за пресичането на границите, всички ще тръгнат към Гърция или България пеша.

 

Големи групи бежанци от Сирия и Ирак вървят пеша от Истанбул за Одрин, след като турската полиция спря пътническите автобуси за района. В Истанбул международната автогара беше блокирана от стотици мигранти, които искаха да се качат на автобуси за Одрин. 

 

След като рейсовете се препълниха, фирмите спряха да продават билети. Това разгневи мигрантите. Наложи се намесата на полицията, която огради автогарата с бариери и пропуска хора само през един коридор. 

 

Репортер: Димитър Иванов

 

Видео: БГНЕС