Кой ще ни лекува?

 

Нова криза в здравеопазването. Личните лекари на път да изчезнат. А парите за здраве, консултации и изследвания да стават все по-малко. Според джипитата, за да се гарантира качествено лечение, държавата трябва да осигури още поне 30 милиона лева.

 

Но, дори това да стане, проблемите в сферата няма да изчезнат. След 10 години няма да има кой да ни лекува. Повечето от личните лекари са в предпенсионна възраст. В момента едва 33 на сто са под 50 години. А нова смяна не се задава. Общата медицина се оказва една от най-неатрактивните специалности.


Всеки ден през кабинета на д-р Николай Колев минават десетки пациенти. И така вече 15 години. И ако сега е на 47 години и влиза в графата млади лични лекари, то само след няколко години ще бъде поредният пенсионер.

 

"Натоварването е доста голямо и затова младите колеги избягват да стават общопрактикуващи лекари", обоснява Николай Колев.

 

Има обаче и такива, които желаят да бъдат лични лекари. И макар и единици, оказва се места и за тях няма, тъй като няма и пари.

 

"Ние намаляваме по еднио или др причини. включително и умираме. а в същото време се затваря вратата за специализацията. Ще стигнем до там че пациента ще лекува лекаря, а не не лекаря пациента", обяснява доц. Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари.
 

И още проблеми - ограниченият брой направление за пациентите. Затова и Весела избира да си плати преглед или изследване, вместо да чака.

 

Ще има ли кой да ни лекува след няколко години и на кого ще доверим здравето си е проблем, с който ще трябва да се заемат институциите. А дотогава надеждите на пациентите у нас са просто да не се разболяват.

 

Повече по темата гледайте във видеото.