"Мисля, че европейските лидери проявиха известна наивност", коментира той

 

„В момента трябва да се вземе решение какво да се случи на българската граница. Ако не се спази закона, ще продължи да се застрашава националната ни сигурност. Тези вълни от мигранти се движат и напрежението пробива, където има дупка. Ще имаме страхотни проблеми в близко бъдеще”, заяви в студиото на „Здравей, България” проф. Николай Радулов, експерт по сигурността.


По думите му бежанците избягват да преминават и да остават в нашата страна, защото „не сме блестяща дестинация и те ни заобикалят”.


„Но ако не затворим границата, ще имаме проблеми”, прогнозира той.


По негови наблюдения малко са хората с деца, които пресичат европейските граници по пътя си към Германия, Дания и Швеция.


„По-скоро виждаме хора с агресивно поведение, с пръчки, камйни”, поясни той и добави, че нелегалното преминаване на границата е нарушение на закона само по себе си. Тези хора биват инструктирани от каналджиите. Няма бежанци в беда, които идват от Турция”, каза още проф. Николай Радулов.


Велина Сашева отиде до Турция, откъдето тръгват огромния бежански поток. На магистралата между Истанбул и Одрин е разположен един от бежанските лагери, приютил няколко хиляди души.


Има хора, които спят директно на земята. Те са се настанили на хълм до магистралата. Хората тук предпочитат да отидат в европейска държава, но България не е сред желанията им. Казват, че икономиката ни няма да издържи толкова голям наплив от чужденци. Те ще останат в бежанския лагер няколко дни, а около 1800 души са настанени в този лагер”, разказа репортерът на Нова Велина Сашева.


Преди ден Червеният полумесец е снабдил бежанците с храна.


„Основният контингент от хората в лагера идват от Сирия, а основната причина да не искат да останат в Турция е, че някои от тях вече са изкарали една година на турска територия, но по думите им животът тук е скъп и работа се намира трудно. Те сравняват това, което се купуват в турски магазин за 30 турски лири, в Сирия си го купуват за 10. Един от организаторите на бежанския лагер обясни, че около 4000 души са пръснати в цял Истанбул, но на по-малки групи”, добави Велина Сашева.


Оказва се, че Гърция също не е в списъка, където искат да пребивават. Сред предпочитанията им са страните от ЕС с добра икономика. Ако полицаите ги спрат или им се окаже насилие, те са склонни да се придвижват по море.


„Очевидно е, че става дума за бежанци. Тези хора, ако погледнем сериозно на тяхното положение, не само в нашата страна, но и в останалите, няма да им дадат статут на бежанец”, коментира експертът по сигурността проф. Николай Радулов.


По думите му за около една година профилът на тези хора коренно се е променил.


Мисля, че европейските лидери проявиха известна наивност. Сега на турската граница ще се появи напрежение, за да се види какво ще се случи с тези хора и ако ние не проявим твърдост, няма как да овладеем огромния поток от хора. Очаква ни сериозно напрежение. Криминогенната обстановка у нас не е добра. И допълнителни 200-300 души би застрашила сигурността”, заключи проф. Николай Радулов.


Целия разговор гледайте във видеото.