Около 1800 души са настанени в лагер до магистралата между Истанбул и Одрин

 

„Ако не затворим границата, ще имаме проблеми”, прогнозира в студиото на „Здравей, България” проф. Николай Радулов, експерт по сигурността.


Велина Сашева отиде до Турция, откъдето тръгват огромния бежански поток. На магистралата между Истанбул и Одрин е разположен един от бежанските лагери, приютил няколко хиляди души.


„Има хора, които спят директно на земята. Те са се настанили на хълм до магистралата. Хората тук предпочитат да отидат в европейска държава, но България не е сред желанията им. Казват, че икономиката ни няма да издържи толкова голям наплив от чужденци. Те ще останат в бежанския лагер няколко дни, а около 1500 до 1800 души са настанени в този лагер”, разказа репортерът на Нова Велина Сашева.


Преди ден Червеният полумесец е снабдил бежанците с храна.


„Основният контингент от хората в лагера идват от Сирия, а основната причина да не искат да останат в Турция е, че някои от тях вече са изкарали една година на турска територия, но по думите им животът тук е скъп и работа се намира трудно. Те сравняват това, което се купуват в турски магазин за 30 турски лири, в Сирия си го купуват за 10. Един от организаторите на бежанския лагер обясни, че около 4000 души са пръснати в цял Истанбул, но на по-малки групи”, добави Велина Сашева.


Оказва се, че Гърция също не е в списъка от страни, където искат да пребивават. Сред предпочитанията им са страните от ЕС с добра икономика. бежанците заплашват с гладна стачка, ако полицаите ги спрат в придвижването им към Северна Европа. Ако им се окаже насилие, те са склонни да се придвижват по море.


Повече по темата гледайте във видеото.