Полицейските шефове от Първомай и Асеновград са злоупотребили със служебно положение, каза тя

 

"Не трябва да истеризираме толкова много ситуацията с бежанците", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова за "Здравей, България". 

 

Тя поясни, че влезлите на наша територия мигранти биват отвеждани в регистрационните центрове и там се установява тяхната самоличност: "Има такива, на които са издадени постановления за връщане. Други не получават бежански статут. Има и такива, които не са допуснати на наша територия". 

 

По думите й след две години Турция трябва да одобри Споразумението за реадмисия и тогава ще можем да връщаме бежанците, преминали през турската ни граница. Засега, който влезе на българска територия и е регистриран у нас, трябва да остане тук. И според Дъблинското споразумение, ако той отиде в друга държава, трябва да бъде върнат. 

 
Относно изказването на Никола Саркози за изграждането на регистрационни центрове в периферията на Шенген (включително в България), откъдето да бъдат разпределяни бежанците, министърът заяви: "Ние нямаме интерес от това, но сме длъжни да го направим". 

 

"Вече има решение за разпределянето на 40 000 бежанци. От тях 500 ще дойдат в България", заяви Бъчварова, като допълни, че тепърва трябва да се вземе решение за разпределянето на още 120 000 бежанци. 

 

"Ние сме предоставили нашите изисквания – да има баланс, да бъдат основно семейства, да идват предимно от Сирия", подчерта тя. 

 

Относно арестите на полицейските шефове от Първомай и Асеновград, министърът заяви, че в случая е установена много сериозна злоупотреба със служебно положение. Те са били разследвани заради няколко сигнали, получени от различни източници.