Общо 15 са арестуваните при вчерашната спецакция в двата града

 

Общо седем са полицейските служители от Асеновград и Първомай, които бяха арестувани при специализирана акция на криминалисти в сряда. Те са заподозрени в прикриване на изключително тежки престъпления. Това обявиха на специална пресконференция представители на прокуратурите и полицията в Пловдив, главният секретар на МВР Георги Костов и началникът на отдел „Вътрешна сигурност” Румен Ганев.

Още по темата

 

Първоначално задържани бяха началниците на районните управления в двата града Димчо Темелков и Васил Налбантов. Освен на техните, белезници щракнали на ръцете и на още петима служители на МВР - полицейски инспектори и заместник-началник на едното районно управление.

 

Други осем души са задържани по обвинения, че ползвали „полицейски чадър” в двата града.

 

Темелков и Налбантов са прикривали кражби, пране на над 3 милиона лева, тежки катастрофи, побоища и отвличане на хора. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

 

От прокуратурата съобщиха, че Налбантов е прикрил две тежки катастрофи, две отвличания и побой, извършени от сина на известен бизнесмен в града. След потулването на случаите, в знак на благодарност бизнесменът подарил скъп автомобил на полицейския шеф. За да не буди съмнения, началникът на РПУ-то регистрирал колата на името на свой подчинен.

 

Сред арестуваните е и заместник-началникът на районното в Първомай - Румен Дичев, с подкуп от 800 лева. Той помогнал на друг бизнесмен да извърши пране на пари за над 3 милиона лева, като не спрял незаконната му кариера. 

 

Шефът на полицията в Асеновград Димчо Темелков освобождавал задържани след обаждане от свои приятели и прикривал кражби.

 

В Асеновград са задържани и още двама полицаи, единият от които зареждал редовно личния си автомобил с краден дизел от мъж, на когото обещал да остане на свобода, ако редовно му доставя гориво.

 

Заради едно такова неотработване на сигнал и прикриването му, се е стигнало до убийство. В конкретния случай дори служителят е унищожил докладната записка с обясненията на тъжителите, които в последствие са взели „възмездието” в свои ръце. Нанесли са побой на извършителя на кражбата с една единствена цел - да покажат на село Караджалово как се постъпва, когато полицията не си върши работата”, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.
 

 

В РУП-Асеновград се разследват поредица от случаи  за нарушаване на служебните задължения от страна на полицейски служители с цел облагодетелстване, разпореждания за неналагане на глоба за изтекъл срок на разрешително за оръжие, незавеждане на сигнали от граждани и др.

 

Попов допълни, че разследването по случая продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура в Пловдив. В акцията са участвали шестима прокурори, 12 следователи и над 30 служители от отдел „Вътрешна сигурност”. 

 

На Налбантов, Темелков и двама инспектори от РУП-Асеновград вече са повдигнати обвинения. 

 

В тези малки  градове общественото мнение е настроено да възприема за нормално срастването на полицейските служби със силните местни хора. Проведеното до момента разследване потвърждава тази информация. Установени са множество случаи, които касаят неправомерни действия на служителите на РУП-Първомай и РУП-Асеновград, за които има доказателства и продължават да се събират такива", обясни апелативният прокурор Иван Даскалов. 

 

Припомнете си във видеото как започна всичко.