Ще стане ли ясно каква е заплатата на Иван Искров?

 

„Засега не ни отговарят на въпроса каква е заплатата на Иван Искров. На 16 септември 2015 г. питахме БНБ какви са заплатите. Те ни отговориха, че новото ръководство е дало съгласие тази информация да стане публична. Старото обаче не е дало такова съгласие. А разликата между старото и ново ръководство са двама души - Цветан Гунев и Иван Искров. Явно те двамата не са съгласни да дадат тази информация”, заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, един от депутатите, които искаха да се разсекрети информацията колко е заплатата на управителя на БНБ. Причина за изказването му – слуховете, че ръководството на БНБ се самонаградило с бонус от 1 милион за работата си през 2014 г., когато КТБ фалира.


„Това, което ни отговориха е, че управителят на БНБ взима около 15 000 лв., подуправителите около 13 000 лв., членовете на управителния съвет – 3500 лв. не знаем за бонуси”, добави той.
„След като заведохме дело за достъп до информация, получихме писмо от БНБ. За държавата и обществения сектор тези заплати трябва да са публични. Очаквам с нетърпение да разбера заплатата на Иван Искров”, обясни още Мартин Димитров.


Във връзка с информацията, че в БНБ са раздавали бонуси, за първото полугодие на 2014 г. са изразходвани за заплати 557 000 лева, информира Димитров, пояснявайки, че те са получавали три вида възнаграждения.


„Но ние не знаем как са разпределени тези пари за първото полугодие. През второто полугодие на 2014 г. сумата намалява до 440 000 лв.”,  добави той и коментира: „След казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло”.


Запитан кой е контролиращият орган относно тези бонуси, депутатът от Реформаторския блок заяви, че това е Сметната палата.


Димитров поясни, че заплатата на шефа на БНБ може да достига до два пъти на председателят на НС, която от своя страна е с около 50% по-висока от тази на народните представители.


„КЗК също не са ни дали никакъв отговор. Оттам не ни дават отговор за бонусите, защото това били лични данни. Само че, ако ни ги дадат по категории, това престава да бъдат лични данни”, поясни Мартин Димитров.


Целия разговор гледайте във видеото.