Бежанците в Хърватия избират по един член на семейство, който да се "спаси" в Германия

 

Хърватия малко след границата със Сърбия. По-голяма част от хората бяха извозвани с автобуси и коли. На една от гарите влак, натоварен с бежанци, които ще бъдат извозени до Загреб. Словения обаче продължава със забраната да пуска чужденци в страната.


Спекулира се с положението на тези хора. Трябват им пари. Те знаят, че вероятно ги лъжат и точно заради проблемът с парите семействата не могат да тръгнат наведнъж, ами избират един от тях, който да се спаси. Те предпочитат да отидат в Германия и да учат там, обясни репортерът на Нова Марина Стоименова.


Неравната битка, утрото и Унгария победиха. На сутринта след бунтовете в Хоргош голямото преселение продължи.


„Отиваме към Хърватия. Казват ни, че там има автобуси и влакове, които ще но заведат до Словения, после до Австрия и до Германия”, обяснява Мирзо.


А Сърбия също благодари. За доходоносния бизнес. От всеки един бежанец шофьорите събират по 50 евро, за да ги закарат до Хърватия. Където ще трябва да плащат още. За да минат през Словения, Австрия и да стигнат до така желаната Германия.


Всеки се оправя както може. С таксита, автобуси, частни автомобили. И всеки взима колкото може, като таксиметров шофьор, който ни поиска 50 евро, за да ни заведе до автогарата.


Спекулирането с цените, а и чистите измами, са ежедненвие за мигрантите още от Турция. И те го знаят, но нямат избор.


„В Турция трафикантите и полицаите ни взеха парите. Извадиха нож, взеха ни парите и не ни осигуриха никакъв транспорт”, разказва още Мирзо.


Осигурен транспорт им е обещан в Хърватия, чак до Австрия. Но поредната разбита илюзия си има спирка - Товарник. Стоварени в Товарник. И заобиколени от полиция, без да знаят дали, кога и накъде ще продължат. Сега на хоризонта е Словения. И отново бодливата тел.


„Казаха ни, че ще останем ден-два, после ще тръгнем към столицата на Хърватия, после Словения”, обясняват мигрантите.


Бутаница...И още една илюзия. Няколко часа по-късно бежанците бяха натоварени в автобуси. Никой не знае точно накъде отива. Автобусите потеглиха. Но не към Словения, Австрия и Германия. А към бежанските лагери на Хърватия.


Причината бежанците да бъдат извозвани до лагери са водените преговори между двете страни да отворят границите си.


Желанието на бежанците, разположени между Истанбул и Одрин, да преминат през българската граница, се уталожи.


„Те са решили да пресекат гръцката граница. Някои от тях започнаха да събират багажа си. Обявяват Ангела Меркел за „своя ангел” и очакват да бъдат добре приети в Европа”, обясни репортерът на Нова Велина Сашева.


На "Капитан Андреево" също е спокойно.


Бежанците са само на няколко километра от българо-турската граница. Очаква се броят на военните, които охраняват граничния пункт, да достигне до 1000 души при нужда. Очаква се да бъде постигнато споразумение между турската държава и бежанците, за да може те да се върнат към вътрешността на страната, а не да стоят на границата в подготовка да напуснат страната”, обяви кореспондентът на Нова Димитър Иванов.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Марина Стоименова, Велина Сашева и Димитър Иванов