Засега не се уточнява новата договорка за какъв период от време е

"Турското министерство на здравеопазването ще предостави на България петвалентни ваксини", заяви турският министър на здравеопазването Мехмед Мюеззиноглу, който се срещна с министъра на здравеопазването на България д-р Петър Москов в Истанбул. Двамата обсъдиха осигуряването на ваксините и мигрантската криза, съобщи БНР.

 

„През последните 10 години с България развиваме ползотворно сътрудничество в областта на здравеопазването и осигуряването на ваксините. Разбрахме, че към момента в България имат нужда от петвалентни ваксини. Ще прегледаме нашите запаси и се надявам, че до 1 октомври ще можем да осигурим необходимите количества”, заяви Мюеззиноглу.

 

България получи през юли първата пратка от 100 000 петвалентни ваксини от Турция. В замяна, ние дадохме ваксини срещу туберкулоза. През юли властите уверяваха, че първата пратка трябва да задоволи нуждите на страната ни до края на годината. Вчера, на срещата на двамата здравни министри в Истанбул, не стана ясно новата договорка за какъв период от време е.

 

Според Москов, кризата за ваксини у нас е заради факта, че фирмите, които са производители, не се явяват на търгове с обяснението за производствени трудности.