Много от семействата, пристигнали в Хърватия, са настанени в бежански лагери

 

Балканите - под обсада! Бежанската вълна продължава да залива южната част на Европа. След опита за преминаване на унгарската граница, сега на натиск е подложена Хърватия. Хиляди мигранти се струпват край Одрин. И още не е ясно накъде ще поемат - към България или към Гърция.


Оттук нататък пътят на сирийските бежанци в Турция продължават със стегнат багаж. До няколко часа те ще тръгнат от магистралата между Истанбул и Одрин към гръцката граница. Там ще направят подобен палатков лагер, за да кажат посланието си към Европа: че искат справедливо отношение.

 

Още по темата

За повече смях на децата си две хиляди души ще хванат магистралния път към Европа. Обещават да не пречат и да не мразят никого по пътя си.


20-те километра до границата въобще не притесняват бежанците, ако това им струва пътя до Европа. Някои от тях вече са започнали да събират багажите си.


31-годишният Амар вече пета нощ спи на студа. Дошъл с 20 близки и роднини – да ги води в по-хубава държава. Във войната в Сирия загубил 22-годишния си брат, къщата, колата… бомба паднала и върху семейния магазин за дрехи и обувки.


„Много харесвам тажи жена. Ангела Меркел е ангел. Не искам работа, не искам пари. Искам добри хора”, казва Амар.


Събирането на багаж и опашката за храна бяха основните сутрешни задачи в лагера. Но всеки е разбрал: пътят за Европа ще е през Гърция.


„Вие, българите не ни приканвате много-много с „Добре дошли”, казва Ясер.


Току-що дошъл на света 7-дневният Насинм също ще пътува с кордона. Майка му вече е отгледала две по-големи деца и за него избира спокойния живот.


И децата искат на запад. С риск багажът да тежи толкова, че да не ти стигат раменете, бежанците са решени да напуснат Турция.


„Въобще не ме интересува багажа, ако трябва ще го изхвърля”, казва Неджа.


Съпругът на Неджа е сърдечноболен и глухоням. С жестове ни разказва, че тук повече не става за живеене. И разчита, че като тръгнат, без слух и говорене, разчитат, че онзи горе си знае работата.

 

Очаква се до края на деня, ако всичко върви по план, бежанците да стигнат до гръцката граница. Засега не проявяват интерес към българската.


В същото време хиляди военни пазят на нашата граница от вчера. Нашите служби уверяват, че няма голям наплив към България. През последното денонощие 339 имигранти са се опитали да влязат в България, но са се върнали обратно в Турция, информираха от „Гранична полиция”.

 

Само 16 са задържаните в района на Елхово. Предишното денонощие броят и на задържаните, и на опиталите да преминат границата, беше два пъти по-голям. Уверенията са, че армията, която патрулира заедно с „Гранична полиция”, ще успее да опази няшата граница, ако евентуално групи от събралите се край Одрин бежанци тръгнат насам. Засега такива индикации няма.


След сблъсъците в Унгария, основната част от бежанците тръгна към Хърватия. Загреб обяви, че ще затвори частично границата си със Сърбия. От снощи ситуацията там следи Марина Стоименова.


На гарата „Товарник” напрежението започва да се покачва. Причината е, че огромно количество мигранти стоят там от много време и повечето се чудят защо не тръгват. Част от тях не са допускани във влака. Във вагоните са предимно мъже, чиито семейства са извозени са автобуси още снощи към бежански лагери в Загреб.


В Хърватия обаче има няколко бежански центрове и не е ясно дали семействата ще успеят да се намерят и съберат. Някои не разбират защо не искат да ги пуснат във влака.


Пътят на бежанците от Сърбия през Хърватия проследи Марина Стоименова.


Неравната битка, утрото и Унгария победиха. На сутринта след бунтовете в Хоргош голямото преселение продължи.


„Отиваме към Хърватия. Казват ни, че там има автобуси и влакове, които ще но заведат до Словения, после до Австрия и до Германия”, обяснява Мирзо.


А Сърбия също благодари. За доходоносния бизнес. От всеки един бежанец шофьорите събират по 50 евро, за да ги закарат до Хърватия. Където ще трябва да плащат още. За да минат през Словения, Австрия и да стигнат до така желаната Германия.


Всеки се оправя както може. С таксита, автобуси, частни автомобили. И всеки взима колкото може, като таксиметров шофьор, който ни поиска 50 евро, за да ни заведе до автогарата.


Спекулирането с цените, а и чистите измами, са ежедненвие за мигрантите още от Турция. И те го знаят, но нямат избор.


„В Турция трафикантите и полицаите ни взеха парите. Извадиха нож, взеха ни парите и не ни осигуриха никакъв транспорт”, разказва още Мирзо.


Осигурен транспорт им е обещан в Хърватия, чак до Австрия. Но поредната разбита илюзия си има спирка - Товарник. Стоварени в Товарник. И заобиколени от полиция, без да знаят дали, кога и накъде ще продължат. Сега на хоризонта е Словения. И отново бодливата тел.


„Казаха ни, че ще останем ден-два, после ще тръгнем към столицата на Хърватия, после Словения”, обясняват мигрантите.


Бутаница...И още една илюзия. Няколко часа по-късно бежанците бяха натоварени в автобуси. Никой не знае точно накъде отива. Автобусите потеглиха. Но не към Словения, Австрия и Германия. А към бежанските лагери на Хърватия.


Сега въпросът към всички тези хора е дали ще продължат пътя си към Словения. Причината бежанците да бъдат извозвани до лагери са водените преговори между двете страни да отворят границите си, а договорка все още няма.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Велина Сашева, Димитър Иванов и Марина Стоименова

 

Припомнете си каква беше обстановката на българо-турската граница, в Турция и в Хърватия тази сутрин: