Десетки мигранти искаха да се качат на автобуси, които да ги откарат до Унгария

 

 

В Хърватия се стигна до сблъсъци и ескалация на напрежението. Ожесточен бой избухна на гарата в Бели Манастир между група млади мъже. Няколко души бяха ранени. 

 

Ръкопашната схватка е избухнала на опашка от чакащи да заминат. Полицията се намеси и успя да раздели биещите се и да успокои обстановката.

 

Десетки мигранти искаха да се качат на автобуси, които да ги откарат до границата с Унгария. 

 

По-късно стана ясно, че два хърватски автобуса, натоварени с мигранти, са успели да пресекат границата с Унгария, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

 

След като хората са слезли от тях, те с били прехвърлени на други унгарски автобуси и откарани в неизвестна посока.

 

Двата автобуса са част от група от повече от 20 превозни средства, изпратени към унгарската граница. Капацитетът на всяко едно от тях е около 60 души. По-рано Унгария затвори границата си със Сърбия и бежанският поток потегли към Хърватия. 

 

По данни на Международната организация за миграцията малко над 470 000 души са пристигнали на Стария контингент от началото на годината. 


 В тази бройка влизат само хората, дошли през Средиземно море. 350 000 са слезли в Гърция, а над 120 000 - в Италия. От тези бежанци почти половината са сирийци - 182 000. Над 50 000 са афганистанците.


 А от Турция се задава нова вълна. Този следобед хиляди бежанци от Сирия се насочиха към гръцката граница. Жандармерията обаче ги спря.


 Същевременно унгарският външен министър направи зловеща прогноза. Според Петер Сийярто между 30 и 35 милиона мигранти ще потеглят към Европа. Според него Евросъюзът си затваря очите пред бъдещите вълни от имигранти.
 

 

Хърватският премиер Зоран Миланович днес заяви, че страната му вече няма капацитета да приема повече бежанци. 

 

„До момента сме приели над 13 000. Много малка част от тях са напуснали страната“, каза хърватският премиер. „Сухопътната граница със Сърбия е единственият свободен вход към ЕС. Унгария затвори границата с ограда, но това не е решение”, заяви Миланович.

 

По думите му обаче не е решение и Хърватия да бъде център, където ще се приемат мигрантите и ще се обработват техните документи.

 

„От днес започваме да прилагаме нови методи – разбира се човешки и хуманни. В същото време е абсолютно възможно, допустимо и цивилизовано Гърция да започне да спазва правилата и да прекрати мигрантския натиск. Защо постъпват по този начин? Защо Европа позволява това?“, попита Миланович на пресконференцията, предаде БГНЕС.

 

„Хърватия няма да приеме 100 000 мигранти и Европа да избира кой от тях да приеме и кой не. Това е дъното и по-специално за онези, които се възползват от кризата... Ангела Меркел покани тези хора и те се юрнаха. Хърватия е в състояние да приеме само няколко хиляди“, каза хърватският премиер Миланович.

 

Видео: БГНЕС