Живял съм в приемно семейство, грижехме се за жена с увреждане, каза Светлин Танчев

Дарение на инвалидни колички и уреди за раздвижване за над 10 000 лв. направиха от специализирана компания НоваМед за хората с увреждания по време на националната кампания "Воля за спорт". 

 

Събитието събра над 100 души с различни инвалидни групи на централния площад в град Своге. Те спортуваха в няколко дисциплини: шах, табла, канадска борба, бадминтон и тенис на маса.

 

Кметът на град Своге инж. Жоро Цветков премери сили на канадска борба с участниците, а легендата на "Левски" Христо Йовов показа уникални заложби, докато игра тенис на маса и шах. Зам-председателят на Комисията по социална политика в НС Светлана Ангелова също се включи в игрите. 


Председателят на Комисията по европейски въпроси Светлин Танчев успя да изслуша всички проблеми на трудноподвижните хора и пое отговорност лично да се ангажира с каквото може.

 

"Аз самият съм живял в приемно семейство, където жената беше засегната в ранна детска възраст от тежко заболяване, но това не ѝ е попречило да води независим живот. Това за мен беше образователно и затова съм съпричастен с таза инициатива. Бих желал да работим в посока на законопроект, който урежда правата и задълженията от страна на държавата към хората в неравностойно положение - да се обучават преподаватели, работодатели и да видим, че това са нормални хора, които могат да допринасят за обществото", каза председателят на Комисията по европейски въпроси Светлин Танчев.

 

"Много е важно хората с увреждания да излязат от домовете си, да се почувстват свободни, равнопоставени  и да покажат своите заложби и талант в спорта", каза заместник-председателят на Комисията по социална политика г-жа Светлана Ангелова.

 

"В община Своге 10% от жителите са с неравностойно положение. И ние сме едни от първите, които сключихме договор по програмата "Независим живот", чрез която ще назначим асистенти, домашни помощници за всички, които се нуждаят от допълнителна помощ за пълноценен живот",  каза кметът на град Своге инж. Жоро Цветков.

 

За доброто настроение на гостите, докато протичаха състезанията, се погрижиха Бриана Пантелеева, Веси Маринчева и Ивана Мей с хубави български и чуждестранни песни. На финала всички деца бяха наградени с медали, а най-добрите спортсмени от хората с увреждания получиха купи.