Сърбия остро разкритикува Хърватия заради затварянето на границите

Словакия е готова да оспори решението за въвеждането на квоти за бежанците в ЕС, ако тази мярка бъде приета утре от Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС, предупреди премиерът Робърт Фицо.

 

"От една страна, ние уважаваме механизма за приемане на решенията с мнозинство, но смятам, че по такава чувствителна тема решението трябва да се взема с консенсус“, поясни Фицо пред телевизия НМ. По думите му страната е готова да използва всички правни механизми по Лисабонския договор, за да се противопостави на позицията на мнозинството.

 

Фицо заяви също, че ако страните от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария - В4) съхранят до вторник съвместната отрицателна позиция за квотите, то по-нататък правните си действия ще координират с други държави, които имат подобен интерес.

 

„Лисабонският договор ни позволява да предприемем определени стъпки“, добави словашкият премиер.

 

Междувременно, премиерът на Сърбия Александър Вучич предупреди властите на Хърватия да отменят решението си за блокиране на достъпа за тирове от Сърбия, като се зарече в противен случай да въведе контрамерки.


"Ние искаме хърватските власти да отменят своето безотговорно решение, което самите те не знаят на какво основание са го взели. В противен случай във връзка с нарушенията на редица двустранни и международни споразумения ние ще бъдем принудени по съдебен път да поискаме защита за нашата страна", каза Вучич.

 

"Ако Хърватия не отмени своите решения в срок, то Сърбия ще въведе такива контрамерки, които ще ударят по тяхната страна много по-силно отколкото техните мерки засягат нашата", зарече се той.