Милиони астрономи и наблюдатели очакват с нетърпение пълното лунно затъмнение

Милиони астрономи и наблюдатели от цял свят очакват с нетърпение пълното лунно затъмнение. Луната ще ни предложи своя пореден живописен спектакъл в нощта на 27 срещу 28 септември. Земният спътник ще блесне кърваво-червен на западния хоризонт около 5.30 сутринта.

 

В този момент Луната ще е в своя перигей или с други думи – на възможно най-близко разстояние до нас по пътя си около Земята. Оттук ще я виждаме с около 15 процента по-голяма. Кървавият цвят идва от това, че космическото тяло ще се скрие от Слънцето в сянката на нашата планета.

 

 

Съвпадението на „Супер Луна“ и затъмнение се наблюдава изключително рядко. От 1900 година насам това се е случило едва пет пъти – през 1910 г., 1928 г., 1946 г., 1964 г. и 1982 г. Ако пропуснем зрелището сега, следващото такова ще е чак през 2033 година.

 

На 28 септември лунното затъмнение ще е пълно. Иначе през последните две години станахме свидетели на общо 4 „кървави“ Луни. Според някои тази последователност не е случайна и вещае апокалипсис.

 

Космическият спектакъл ще може да се наблюдава от източните части на Тихия океан, Атлантическия океан, Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Западна Азия.