Москва разполага самолети и бойна техника в три бази, твърдят източници

 

Руски самолети в Сирия с първи въздушни удари. Спекулациите, че предстои сериозна намеса на Москва в конфликта се засилват. Сирийски военен източник потвърждава, че през последното денонощие срещу джихадистите са ползвани нови руски изтребители, но уточнява, че са били със сирийски пилоти. 

 

Още по темата

Високопоставен военен източник в Дамаск съобщи в началото на седмицата, че сирийската армия е получила от Русия най-малко пет бойни самолета, както и разузнавателни летателни апарати и друга военна техника. 


"Уолстрийт джърнъл" публикува сателитни снимки, за които се твърди, че показват строежа на две нови руски военни бази в Сирия. Те се намират край сирийския средиземноморски бряг и досега не са били забелязвани. Наскоро Москва изпрати там 28 бойни самолета, твърдят от Пентагона. 

 

Твърди се още, че руските военни са разположили танкове, ПВО-системи и БТР-и. 
На пресконференция във Вашингтон държавният секретар на САЩ заяви, че едва ли ще има офанзива в скоро време. 

 

"Да, руснаците засилват присъствието си там. Има определен тип самолети, които, в зависимост от дългосрочните намерения на Русия, може да повдигне известни въпрости. За момента обаче, нашите военни експерти смятат, че самолетите, които Русия е разположила в Сирия, са й необходими за охрана на нейната въздушна база", заяви Джон Кери,
държавен секретар на САЩ.

 

Спекулациите за руските планове в Сирия бяха подхранени и от срещата в Москва на Владимир Путин с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Двамата са се споразумели да координират военните си действия, за да бъдат избегнати конфронтации в Сирия.  Според чуждестранни източници Израел е извършил около 10 въздушни нападения в Сирия от 2013 г., по-конкретно срещу автоколони, пренасящи оръжия за "Хизбулла". Тези удари не са потвърдени официално от израелска страна.