Премиерът е убеден, че незабавно трябва да се изгради зона за сигурност в Сирия

 

 „Натискът върху границите ще стане огромен”, заяви премиерът Бойко Борисов минути преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет. „Без да се спре източника на бежанската вълна, ще следват вълна след вълна”, убеден е министър-председателят. 

Още по темата


„Получих писмо от премиера на Турция. В последните дни работихме доста заедно с него. Те вече изнемогват с милионите бежанци на тяхна територия. С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде зона за сигурност. Разбира се, конфликтът там трябва да се прекрати час по-скоро”, каза още Борисов.

 

„Турците се държат изключително хуманно и европейски и вече похарчиха много милиарди за бежанците, но те вече не могат да ги удържат.  Колкото по-здраво затваряме границите, толкова натискът върху тях се увеличава. На 14 и на 15 октомври той организира едно събитие в Истанбул, ще намеря начин да отида в деня преди Европейския съвет”, добави той.

 

Извънредната среща на върха започна в късния следобед. Лидерите на ЕС ще трябва да приемат квотите за задължителното разселване на 120 000 бежанци. Планът вече беше одобрен от вътрешните министри на Съюза. Страната ни трябва да приеме около 2000 души, като 850 могат да пристигнат незабавно. Предложението обаче предизвика сериозно разцепление сред страните-членки.

 

 

Лидерите от Евросъюза ще обсъждат затягане контрола по външните граници и помощта за съседните на Сирия държави, най-вече за Турция.  "Предлагаме допълнително финансиране от 1 милиард и 700 милиона евро. Така увеличаваме над два пъти средствата за справяне с бежанската криза спрямо началото на годината", коментира заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. 

 

В същото време Европейската комисия стартира три наказателни процедури срещу България за нарушения на директивите за предоставяне на убежище, за условията в центровете за приемане на бежанци и за признаване на квалификациите им. "Не вярвам да се стигне до глобяване", коментира премиерът Бойко Борисов и добави: 

 

Условията за настаняване на бежанците в България не са такива, каквито ни се иска, но има и български граждани, които живеят в не по-добри условия”, коментира той.

 

От началото на годината почти 480 000 мигранти са пристигнали в Европа по море, а всеки ден на Стария континент пристигат нови 6 000 души. Разпределението им раздели Съюза. 


"Докато аз съм премиер, задължителните квоти няма да бъдат приложени на словашка територия", коментира министър-председателят на Словакия Роберт Фицо.  И докато Съюзът спори по квотите, ООН предупреди, че само те няма да са достатъчни, за да се реши мигрантската криза.