Трафиканти разказаха, че плащат на служители на "Гранична полиция" по 250-300 евро

 

 

Ексклузивни разкрития за трафика на бежанци. Наш екип откри центъра на тъмния бизнес с човешки съдби. 

Още по темата

 

Пътят на хилядите, които бягат от ужаса на войната, започва от квартал "Аксарай" в Истанбул. Там живеят босовете на каналджиите. През последните години са изградили империя. Продават свобода.Някои от тях обясняват, че пътят от Истанбул до Германия струва над 9000 евро.

 

В България в пограничните райони десетки хора се изхранват като професионални помагачи на трафикантите. С един от каналджиите се срещна  наше подставено лице – арабин, който се представя за посредник на група бежанци. Каналджията обясни, че цената може да достигне до 550 евро на човек. Той разказа, че служители на „Гранична полиция” помагали за превоза на чужденци от границата до бусовете на трафикантите. Услугите на униформените стрували 250-300 евро на човек.

 

Запознати твърдят, че уговорките между трафикантите и граничарите са за точно определено време – 20 минути, в които бежанците трябва да бъдат прекарани през браздата. Най-често – вечер. 20 минути, в които термокамерите, с които се наблюдава границата, не гледат към тях. На въпрос откъде каналджиите знаят за тези 20 минути, от МВР обясниха:

 

 „Не можем да навлизаме в детайли по охраната на границата, както и управлението на камерите, които биват мобилни и стационарни. Всеки сигнал, подаден в министерството, стриктно се проверява” . Една от първите спирки на нелегалните мигранти са изоставени постройки край границата. В една разрушена къща преди дни  е имало 40 души. 


Веднъж пристигнали у нас, от София започва организацията на последващото им пътуване – до Сърбия. Нашето поставено лице, което се представя за близък на сирийски бежанци, продължава да проучва пазара.


В близост до Женския пазар в столицата, където е меката на хостелите, пълни с нелегални имигранти, екипът на Нова се среща с хора от бранша. На метри патрулира жандармерия, изпратена на мястото, с цел да контролира трафика. 


Трафикант казва пред скритата камера, че веднага може да уреди извеждането на група мигранти от страната ни – с нов бус, срещу 200 евро на човек… Когато стигнат до Сърбия, там бежанците ще трябва да платят на други трафиканти. Цената се договаря от шофьорите на улицата. Контактът с високите нива минава през много посредници. 


В Харманли за трафикант номер 1 всички посочват едно име – Басел Алгафари. Той е брат на Нидал Алгафари. Официално Басел е собственик на ресторант в Харманли. Отрича да има нещо общо с трафика на хора, но признава, че това е основният поминък в неговия град.


Според източници на Нова, които пожелаха да запазят анонимност, научихме, че Басел не работи сам. Помагали му Раид и Абушехо. И двамата живеят в лагера за бежанци в Харманли.

Решаваме да проверим как работят. Свързваме се с Раид. Иска ни по 1800 евро на човек за докара група бежанци от Турция до България. Вече на българска територия офертата включва една нелегална нощувка в лагера. И незабелязано измъкване от там.

 

Басел отрича да познава Раид, въпреки че успяваме да заснемем тяхна среща. По данни на Европол около 30 000 души са замесени в бизнеса с трафик на бежанци в Европа. Печелят милиарди. И най-често остават безнаказани.