Бежанските квоти са против националния ни интерес, заяви политологът Огнян Минчев

 

"Определянето на квоти за разпределяне на бежанците е против българския национален интерес". Това заяви политологът Огнян Минчев за "Здравей, България". По негово мнение проблемът с бежанската криза всъщност е проблем с европейската политика и европейските институции. 

 

Още по темата

Според Минчев в свои изказвания германският канцлер Ангела Меркел е отправила „едностранна покана към бежанците”: „Това отмени политическият диалог в ЕС, тъй като трябваше да бъде взето политическо решение за пристигането на бежанци в Европа”. 

 

"Тя си плати за това с личното политическо бъдеще", заяви социологът Андрей Райчев. 

 

По повод изказването на Бойко Борисов за бежанците, които се очаква да пристигнат в България, Райчев заяви: "Никакви 10 милиона души не са тръгнали, но потенциално Европа е застрашена от много повече".

 

Минчев определи поведението на Европа като "слепота и политическа неспособност да се защитиш". 

 

"Бежанците виждат ситуацията на континента така - има голи жени и дават безплатна храна. Те са дошли у вас и не просто цапат, а се карат и се бият. Европа веднага трябва да има армия, полиция и граничари. Нашите политически лидери се държат като чиновници, а не като политици", заяви Райчев.