Населението на селото се раздели на няколко фронта - "за" и "против" кмета

 

Ще ви заведем предизборно в Неделино. Защо Неделино? Защото малката родопска община отново е настръхнала. Кметът Стоян Беширов, за когото неведнъж сме ви разказвали, хлопна вратите на Общината и я остави без служители и под ключ. Защото не е съгласен с избора на свой заместник по време на предизборната кампания. Дали напрежението от вчерашния ден ще се разрасне ще ви разказваме през деня в новините. А кой за какво воюва там в навечерието на изборите ще ви разкажат Калина Влайкова и операторът Петко Гюлчев, които се разходиха до родопската община - ударник по усвояване на еврофондове.


Месец преди изборите положението в Неделино е на война. На няколко фронта. „За” и „против” кмета. Война за парите. Война дори „за” и „против” Нова телевизия. На прясно ремонтирания площад в Неделино има две заведения. Това е бар „Център“. В него ходят поддръжниците на кмета. Това е „бялото конче“ -  кафето на опозицията. Никой не стъпва при врага. Твърди се – по кметско нареждане. И ако кафенетата са разделени, то други неща са странно обединени.


10 от 13 разноцветни настоящи общински съветници седнаха на обща маса с обща цел – да не допуснат нов мандат за сегашния кмет Стоян Беширов. Двама от тях са били в неговия стол, други двама искат да седнат в него.


Коалицията анти-Беширов е подкована и с разнообразие от обвинения. Най-често за финансова вакханалия в Общината и диктаторски методи на управление. А почти всяка от кметските гордости за бунтарите е далавера или поне провал. Например новият площад – ремонтиран два пъти за последното десетилетие.


Или модерната сграда на Общината, която още очаква своя Акт 16. Или пък многобройните екопътеки с еврофинансиране, които опасват цялата община и които в голямата си част тръгват от нищо, минават през нищо и стигат до нищо. Или до нещо.


И още обвинения на съветниците към кмета – в предизборен натиск, в неплащане на данъци, в отклоняване на средства, в уреждане на свои фирми. Феновете на Беширов обаче имат друго виждане за времето разделно между съветниците и кмета.


Така смята и независимият кандидат за кмет на общината, който според слуховете се радва на негласна подкрепа от няколко водещи политически сили.


Самият кмет неколкократно отказа да отговори на обвиненията. Защото по думите му е кръвно обиден на Нова. Обидата на кмета е заради разследване на Нова от преди година, което показа злоупотреба със средства при ремонта на иначе отлично изглеждащата детска градина в Неделино. След него на Беширов беше повдигнато обвинение за отклоняване на близо един милион европейски средства, той беше отстранен от поста и възстановен 9 месеца по-късно. Делата още текат. Агенти на ДАНС се заселиха трайно в района. Различни инспекции дотук не са установили нарушения. А оттогава политическото време в Неделино условно се разделя на две – преди Нова и след Нова.


Равносметките си кметът избра да направи пред проверена публика - при откриването на нова пътна отсечка край Неделино.


Сметките на кмета и опонентите му съвпадат. Неделино губи 10 милиона. Не могат да се разберат само кой е виновен за това.


Резултатът - от гледната точка на политическия другар, който подкрепя кмета за нов мандат в компанията на бившите другари от АБВ и БСП. Но пък странно защо се отказа в последния момент от обещанието си лично да го издигне.


Пред разбиване изглежда и общинският бюджет след наложените 25 запора за неразплатени задължения. Пак неясно по чия вина.


Дали е така – малцина от хората на улицата се осмеляват да кажат. Защото тук всеки е роднина на някого. А роднините работят в Общината. Или имат бизнес, който зависи от Общината. Или са изпатили от Общината. И оттам всеки вижда нещата по свой си начин.


Но пък откъм улица „Добри Чинтулов” има красива и пищна гледка. Към замъка на кмета.