Те са в Инфекциозна клиника с тежки симптоми

 

9 първокласници от пловдивското село Дълго поле - с хранително отравяне. Седем от малчуганите са приети по спешност в инфекциозната  клиника в Пловдив с тежки симптоми, а другите двама се лекуват у дома. 

Още по темата

 

Директорката на училището е убеждавала родителите, че става дума за вирус, а не за хранително отравяне. Всички деца обаче разказаха, че са консумирали  пиле с ориз и супа от спанак. 

 

В първи клас учат общо 12 деца, но три от тях не са обядвали, заедно с останалите. Само те на е са се разболели. Първите симптоми – диария и повръщане децата получи в четвъртък следобед. Едно от тях дори било откарано до Пловдив с линейка. Часове след него в клиниката постъпили и останалите деца.

 

Те разказаха, че храната е била опакована и в съдове за еднократна употреба. От Регионалната здравна инспекция вече са започнали проверка във фирмата, доставила храната в училището, резултатите от нея трябва да са готови в понеделник.

 

От всички 12 деца в първи клас само 3 не са с отравяне, защото не са яли в сряда в училището. За останалите девет безплатният обяд завършва в болница.

 

Междувременно лекарите от болницата съобщиха, че състоянието на децата постоянно се подобрява и още утре всички те ще бъдат изписани.

 

Регионалната здравна инспекция започна проверка на кетъринговата фирма, доставяща храната на училището. Резултатът за точната причина за натравянето, ще е ясен утре.

 

Тогава ще са готови пробите, взети от храната, както и изследванията, направени на персонала на кетъринговата фирма. 

 

Репортер: Благой Бекриев