Компанията трябва да плати 200 000 лева глоби, наложени от КЗК

Дружеството, предлагащо услугата „Юбер”, вече е информирало Европейската комисия за решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), тъй като смята, че то нарушава законите на ЕС. Това лято КЗК санкционира „Юбер” за нелоялна конкуренция и поиска прекратяване на установените нарушения. 

Още по темата

 

„Спестяват се на шофьорите средствата за издаване на необходимите лицензи и разрешителни за извършване на таксиметров превоз. По този начин се нарушават правилата на честната конкуренция, като си осигуряват нелоялно предимство пред конкурентите и извличат икономическа полза от това поведение”, коментираха тогава от комисията.

 

На 28 септември Върховният административен съд (ВАС) се произнесе за предварителното изпълнение на решението на КЗК и обяви,че „Юбер” трябва да плати наложените глоби в размер на общо 200 000 лева и да отстрани нарушенията, констатирани от КЗК.

 

От „Юбер” обаче напомнят днес, че ВАС все още не се е произнесъл по същество. „Десетки хиляди хора вече избраха „Юбер” като безопасен, надежден и достъпен начин за придвижване из града”, подчертават от компанията.