Това установиха канадски учени след експерименти

Излагането на „подходящи бактерии“ в ранна детска възраст би могло да предотврати развиването на астма, съобщиха канадски учени, цитирани от Би Би Си и БГНЕС.

 

Според изследователите шансовете за развиване на астма са по-високи, ако в тялото ни не присъстват четири важни бактерии - Faecalibacterium, Lachnospira, Veillonella и Rothia.

 

Ако на 3-месечна възраст тези бактерии отсъстват, то шансовете ни на 3-годишна възраст да развием опасната болест са значителни. Такива наблюдения обаче не са били направени при децата на една годинка, което означава, че първите няколко месеца от живота на бебето са изключително важни за по-нататъшното му здраве.

 

Ако обаче сме изложени на „правилните бактерии в правилното време“ бихме могли значително да намалим риска от развитие на астма. Техните заключения са направени след изследване на 319 деца.

 

В тялото на човек бактериите, гъбичките и вирусите са повече от клетките на човешкия организъм в съотношение 10 към 1, като този „микробиом“ (микроорганизмите в тялото или в част от тялото) могат да имат голямо значение върху човешкото здраве.

 

Според учените от университета в Британска Колумбия и Детската болница във Ванкувър експериментите са били провеждани само върху мишки, но се очаква в бъдеще приемането на определен вид бактерии от малки деца напълно да изчисти риска от разболяване от астма.