Как ще ни наказват ако паркираме извън правилата?

 

Тотален Биг Брадър за нарушения при паркирането. Камерите на Столичния КАТ вече ще следят и за неправилно паркиране по тротоари и градинки. Как ще ни наказват ако паркираме извън правилата?


В момента повечето паркове и тротоари са превърнати буквално в паркинги. Шофьорите масово спират и на самия път, особено на места, където има отбивки за градския транспорт и така масово пречат на автобусите и тролеите.


Проблеми има и за самите пешеходци, които понякога дори са принудени да ходят по пътното платно тъй като тротоарът е зает. Сега обаче без дори да подозират нарушителите ще бъдат снимани от камерите в патрулките.


Паркинг върху пешеходната пътека. Паркинг на трамвайните релси. Паркинг между тротоара и градинката. И дори паркинг насред парка. Досега КАТ разчиташе предимно на сигнали като тези, за да наказва нарушителите.     


„При тези нарушения може да възникне тежко ПТП поради това, че видимостта е малка на останалите водачи и не могат да се съобразят с пътната обстановка”, обяснява Николай Крушарски от „Пътна полиция” – София.


Затова сега срещу нарушителите тръгват и патрулките с камери в тях.


„Фиксираните нарушители се заснемат от камерата и техните табели и на база на заснетите номера, собствениците ще бъдат призовавани в „Пътна полиция”, пояснява Николай Крушарски от „Пътна полиция” – София.


Навлизаме в зона на действие – спирка на градския транспорт и попадаме на нарушител, но той избяга с колата. Продължаваме обиколката из столичните улици.


„Тук има доста таксиметрови автомобили, които също ще бъдат заснети и наказани”, казва Николай Крушарски от „Пътна полиция” – София.


„Спрях, свалих клиенти и тръгвам. Не съм паркирал тук. Пречи ли се на градския транспорт – разбира се, че се пречи”, оправда се нарушител номер 2.


Буквално секунди след като патрулката на КАТ се появи, импровизираният паркинг на таксиметровите водачи остана празен.


Нарушителите ще бъдат привикани в КАТ и ще трябва да платят глоба – от 20 до 50 лева. И ако у нас, ще разчитат на камерите, то в Русия например, холограма на човек в количка стряска шофьорите, позволили си да паркират на места за хора с увреждания.


Именно паркиране на места за хора с увреждания или в зони, при които се застрашава движението, санкциите ще са най-големи. Тогава ще се пише и акт, а контролният талон ще бъде отнеман.


Повече по темата гледайте във видеото.