Противоречия за бомбардировките между големите сили

 

Русия защити въздушните удари в Сирия. Външният министър Сергей Лавров обяви, че тяхна цел са същите терористични организации, срещу които се бори и водената от Съединените щати коалиция. Първият дипломат отрече твърденията, че действията на Москва целят да подкрепят режима на президента Башар Асад.


Втори ден руската бойна авиация нанася удари в Сирия. Днес са били уцелени команден щаб на „Ислямска държава” и други обекти на джихадистите. Междувременно премиерът на Ирак обяви, че евенутални руски удари срещу ИГИЛ и на на иракска територия са добре дошли.


Говорителят на Белия дом обаче заяви, че ако Русия наистина се бори с Ислямска държава, трябва да се включи в коалицията. По думите му, Москва рискува да се въвлече дълбоко в конфликта.


„Очевидно едно е сред целите да е „Ислямска държава”, но ние сме притеснени, ако това не е така”, обяви държавният секретар на САЩ  Джон Кери.


„Що се отнася до твърденията в някои медии, че има цивилни жертви, ние сме готови за тези информационни атаки. Искам да ви обърна внимание на факта, че първата информация за жертви сред цивилното население се появи преди нашите самолети да излетят”, заяви руският президент Владимир Путин.