Тенденцията може да се повтори и догодина

 

Около 150 милиона евро загуби и 10% спад в броя на туристите по морето. Такива са първите резултати от летния сезон по данни на туристическия бранш. Най-драстично са намалели украинските и руските туристи, по-малко са и германците, почивали в нашите курорти. 

 

Въпреки спешните мерки на хотелиери и туроператори, сметките показват, че това лято стотици хиляди туристи са похарчили парите си другаде, а не у нас. Около 200 000 по-малко руснаци са почивали в нашите морски курорти тази година.

 

Немските са с около 5% по-малко. Пътниците на Летище Бургас са намалели повече от тези на варненската аерогара. На двете летища кацат около 3 милиона посетители. При спад от 10% това са 300 000 души.

 

Други причини за спада са проблеми с инфраструктурата, скъпите услуги по плажовете и неквалифициран персонал.

 

За да избегне още по-голям отлив на почиващи, бизнесът заложи на промоции и оферти в последната минута. В противен случай загубите щяха да са още по-драстични, твърдят от бранша. 

 

Хотелиерите и туроператорите прогнозират, че тенденцията за спад на туристи може да се повтори и догодина, но се надяват, че проблемите в Европа ще бъдат решени и руските и украинските туристи ще се завърнат у нас. За това обаче, освен хубаво време и топло море, и туристическият бранш ще трябва да положи още усилия.

 

Репортер: Искра Урумова