Заглушават сигнала на телефоните на изпитите за шофьори

 

Държавата затяга и мерките срещу купуването на шофьорски книжки. До месец във всички зали за провеждане на изпити ще бъдат монтирани устройства, които ще заглушават мобилните телефони. Целта е да спрат опититте за преписване. Вдига се и образователният ценз, нужен, за да вземем книжка - само кандидати със завършен 10 клас, а не както до сега след диплома за 8 клас. Основната цел е да се намалят катастрофите и да се спрат опитите за купуване на шофьорски книжки от необразовани кандидати.


„Необразованият и неграмотен водач е изключително опасен на пътя. Не познава знаците, пътните знаци и правилата. Ставали сме свидетели на много произшествия, предизвикани от неграмотни водачи. Не спират на стоп, отнемане на предимство, изправераване на завои”, обяснява Цветелин Цветанов – изп. Директор на „Автомобилна администрация”.


Затова контролът се затяга. И от началото на 2022 г. книжка ще се взима само след завършен 10 клас. Кристина е сигурна, че, за да си на пътя трябва да си подготвен. Затова всеки час кормуване за нея е важен.


„Това е риск за всички участници в движението, да не познават знаците, маркировката”, смята Кристина – кандидат-шофьор.


Според инструктора на Кристина всеки водач, който кара без книжка, или е купил правото си да кара, е изключително рисков на пътя.


„Той минава на едно кръстовище на абсолютен риск, чакайки да няма никакви автомобили или тези пред него да го поведат и да му покажат кое е правилното действие”, казва автоинструкторът Петя Дженева.


От началото на годината от над 100 000 кандидат-водачи две трети успяват да вземат успешно книжка. 327 изпита обаче са анулирани.


„Имахме ситуация, в която една дама на 20 години се яви вместо една на 40 години – имаме доста такива случаи, има и такива с технически средства за преписване – слушалки, сим карти”, обяснява Цветелин Цветанов – изп. директор на „Автомобилна администрация”.


За да спрат измамите по време на решаване на листовките системата ще заснема в избрани моменти курсистите, а сигналът на телефоните ще бъде заглушаван.


От началото на октомври се сложи официално край на решаването на листовки на хартия, от тук нататък всички теоретични изпити ще се провеждат по електронен път – на таблет.


Повече по темата гледайте във видеото.