Между науката и фантастиката – всичко за Червената планета разказва Николай Василковски

 

Някога Марс, този червен и опасен ад е бил живописен рай. Някога, преди 4 милиарда години, прашните призрачни хребети са се издигали над безкраен и дълбок океан. Някога на 200 милиона километра от Земята вероятно е кипял живот.


Дори безграничното човешкото въображение е безсилно да си представи космическия апокалипсис, сложил край на този далечен и непознат свят. Сила, изпарила живота и покрила цяла планета с прах. Глобална катастрофа, затрила реки, езера, долини и планини, и превърнала Марс в това, което виждаме днес.


Земната наука не може да върне времето, но е достатъчно силна, за да изкопае доказателствата. И да разкрие тайната на Марс.


„Най-страшното са тези урагани, които дори не можем да си представим тук, на Земята, с височина от 10-15 километра в атмосферата, с невероятна скорост на вятъра. Всичко това трябва да имаме предвид, когато един ден стъпим на Марс”. С тези думи репортерът Николай Василковски презентира „Темата на Нова”: Тайните на Марс” в студиото на предаването „Събуди се”.


„Мое лично убеждение е, че живот във Вселената има. Сигурен съм в това, но нямам доказателства”, добави Василковски.

 

Гледайте "Темата на Нова" на 4 октомври веднага след централната емисия новини.

 

Повече по темата гледайте във видеото.