Годишно в Европа регистрират над 500 наши сънародници, пострадали от незаконните канали

Два приюта за българи – жертви на трафик, ще бъдат изградени в София, съобщиха от Министерския съвет. Първият ще е за деца, а вторият – за възрастни.

 

Това предвижда българо-швейцарската Програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертви на трафик. Стартът на мерките в документа беше даден официално от вицепремиера Меглена Кунева и посланика на Швейцария Денис Кнобел, които подписаха споразумение за сътрудничество.

 

Стойността на цялата програма е над 4 милиона лева, като финансирането от швейцарска страна е 85%. Предвижда се връщането в България на 90 жертви на трафик, като един от новите приюти ще бъде именно за тях. 


Планира се създаването на денонощна организация за медицинска, психологическа и правна помощ за жертвите. Ще се вземат мерки, за да се избегне възможността хората в приютите повторно да станат жертва на трафик. 


Ще се засилят сътрудничеството и обменът на опит между българската и швейцарската полиция. Целенасочени усилия ще бъдат положени за предотвратяване на повторното въвличане на жертвите в мрежите за трафик.

 

По думите на вицепремиера Кунева годишно се регистрират между 500 и 550 български жертви за цяла Европа, голямата част от тях млади жени.