Ненчев е уверил шефа на "Военна информация", че има доверие в способностите му

 

Шефът на военното разузнаване Йордан Бакалов подаде оставка. Това се случва след спорните промени, с които парламентът на практика го направи неподходящ за поста.

 

Оставката на Бакалов обаче не беше приета нито от премиера, нито от военния министър. Въпреки това Бакалов е категоричен, че може да остане на поста само до края на месеца, защото на 1 ноември новият закон влиза в сила.  

Още по темата

 

Скандалът се разрази, след като в петък депутатите на ГЕРБ подкрепиха предложението на БСП. Според него оттук нататък шефът на разузнаването трябва да има военно образование, каквото Бакалов няма.

 

Днес обаче стана ясно, че действията на ГЕРБ не са съгласувани с Бойко Борисов, а той категорично застава зад Бакалов и се присъединява към искането на Реформаторския блок президентът да наложи вето на текстовете.

 

„Не виждам защо военен началник да не е цивилен. Изключително много харесвам г-н Бакалов. Но какво се случи в парламента, не знам. Ще ги събера моята парламентарна група, да видя от какви мотиви са се водили, за да вземат това решение. Не е тайна, че аз бях човекът, който го предложи на военния министър”, заяви премиерът Бойко Борисов. 

 

„Промяната в закона беше постигане на политически консенсус, аргументите бяха правилни, не искам да остава обществото с усещане, че някои закони се правят за определени хора”, заяви Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.