Двойно скачат глобите за шофиране в нетрезво състояние

 

Извънредни мерки срещу шофьорите, хванати в нарушение. Затвор за превишена скорост с над 60 км/час и за участие в гонки. Това са само част от спешните промени, предложени от МВР, след като от началото на годината загинаха над 500 души.

 

Георги е шофьор от 20 години и признава, че не може да хване края на непрестанните промени в закона. В КАТ чака да си плати глобата за неспазена дистанция. Георги подкрепя строгите санкции, защото смята, че някой трябва да спре джигитите. 

 

Затвор от една до три години ще има за шофьорите, които надвишават разрешената скорост с повече от 60 км/час, както и ако участват в гонки. Регистрационният номер ще се конфискува и автомобилът ще се спира от движение при над 1,2 промила алкохол в кръвта или шофиране без книжка. Такова ще е наказанието и за отказ от алкохолна проба или стари неплатени глоби.  
 

“По-строг контрол на пътя и по-строги наказания. Това е начинът, по който можем да излезем от сегашната ситуация, която е констатирана за последните два месеца на пътя”, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

Двойно скачат глобите за шофиране в нетрезво състояние, както и за непоставен предпазен колан от шофьора и пътниците. Правосъдният министър от своя страна се обяви за още по-крайна мярка. 

 

"Въвежда се конфискация в случаите на управление на МПС без право и в случаите на управление след употреба на алкохол”, обясни Христо Иванов. 

 

Засега обаче тази промяна няма да бъде приета. 

 

Още по-строги ще са санкциите за младите шофьори, защото според статистиката два пъти повече катастрофи с жертви са предизвикани именно от тях. Затова и те ще разполагат с по-малко точки през първите две години от стажа си. Освен това за тях и шофьорите на обществения транспорт допустимата норма ще бъде 0,2 промила алкохол в кръвта, а не както е за останалите – 0,5. За вдигане на шум с колата, като форсиране на гуми например, ще се квалифицира като престъпление – хулиганска проява.