За това призоваха духовни лидери от Саудитска Арабия

Общо 41 бунтовнически групировки в Сирия се обединяват срещу Русия, започнала масирани бомбардировки както срещу "Ислямска държава", така и срещу други ислямистки формирования.

 

В обединението са призовани да се включат и страните от региона. За това апелираха десетки духовни лидери в Саудитска Арабия, настоявайки за морална, политическа и военна подкрепа за джихадистите, съобщава БГНЕС.

 

"На свещена война срещу правителството на Сирия и съюзниците му - Русия и Иран!", призоваха духовниците.

 

В Сирия пък бе разпространено изявление на "Сирийската освободителна армия", призоваваща към обединение всички бунтовнически групировки в страната. В текста се подчертава необходимостта от сформирането на съюз срещу "руско-иранския алианс, окупирал Сирия". Изявлението е подписано от лидерите на 41 бунтовнически групировки, включително влиятелната "Ахрар аш-Шам".

 

Междувременно, духовният водач и финансист на "Джебхат ан-Нусра" - сирийският клон на "Ал Кайда", обяви награда от близо 16 000 долара за главата на всеки руски войник в Сирия. Абу Хасан ал-Кувейт оповести това в четвъртък – ден, след като Москвва проведе първия от серията въздушни удари срещу бунтовническите групировки в Сирия.