Първият подобен инцидент беше регистриран в събота

Още един руски военен самолет е навлязъл в турското въздушно пространство, съобщават властите в Анкара, цитирани от Ройтерс.

Още по темата


Първият подобен инцидент станал в събота. Едва днес обаче Москва потвърди тази информация, като уточни, че нарушаването на въздушните граници било следствие от лошото време.


"В събота, 3 октомври, след завършването на планов боен полет, при изпълнение на маневра над планинска гориста местност за връщане на летище "Хмеймим", руски военен самолет Су-30 е извършил кратковременно - за няколко секунди, захождане в турското въздушно пространство", заяви на брифинг официалният представител на министерството генерал-майор Игор Конашенков.


По думите му "след проверка и анализ на данните от обективния контрол от командването на авиационната група на Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия са взети необходимите мерки за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще".


Вчера, неделя, 4 октомври, руското военно ведомство е изпратило на турската страна съответни разяснения чрез апарата на военното аташе в посолството на Турция в Москва, добави Конашенков.


Той показал на картата маршрута на захождането за кацане на руските самолети в базата "Хмеймим" в Сирия.


"Авиобазата "Хмеймим" се намира на около 30 км от сирийско-турската граница. При определени климатични условия захождането към аеродрома се осъществява от север. Не бива да се търсят някакви конспиративни причини", пояснил Конашенков.


Във видеото вижте кадри на руското Министерство на отбраната, показващи военни самолети, които кацат в базата близо до сирийския град Латакия.