Жените и мъжете - с равни права за кариерно развитие

 

 

Жените и мъжете - поравно във властта. Това предвижда държавна стратегия, публикувана за обществено обсъждане. Специални „координатори по равнопоставеност” пък ще следят дали мъжете и жените получават равни права за кариерно развитие. 

 

Новата стратегия съдържа планове, но не и конкретни мерки как точно ще се стимулира равнопоставеността между половете. А че мерки са необходими – говорят числата. Заплатите на мъжете у нас са с близо 14% по-високи от тези на жените. Едва 13% от жените заемат ръководни постове. А най-съществената разлика е в пенсиите. Мъжете взимат с 37% по-високи доходи на старини от дамите. Но сега са изключенията:

 

Нито един тежкотоварен камион не може да напусне сервиза, без благословията на Нина Джокова. От 11 години тя заверява, лицензира и ремонтира скоростни кутии. Никога не е срещала други жени в тази професия. Макар че точно женският подход й се осигурил редица верни клиенти. И все пак, в мъжкия свят невинаги е лесно.

 

За да пребори дискриминацията на работното място, държавата вече е запретнала ръкави. Но засега само на хартия. А по данни на експерти – не само че работодателите предпочитат мъже, но им предлагат и по-високи заплати. Надя Василева, мениджър на компания за подбор на персонал, посочва че има разлики с около 20-30 % във възнаграждението при двата пола. 


"Има дискриминация по пол не само по отношение на пазара на труда, така и по отношение на работната заплата, така и по отношение на системата за пенсиониране", посочва социалният експерт Мика Зайкова.

 

Промени в законите се очакват не само по отношение на пола. Цели се и да бъде обхваната и другите типове дискриминация - по етноси, сексуална ориентация и т.н.

 

Кога намеренията на социалното министерство ще започнат да се прилагат на практика, все още не е ясно. Сигурно е едно – Нина не смята да чака защита от държавата.