Те призоваха за политическо бъдеще, което дава алтернатива на страната

 

Опасност от тотална война, ако Европа не предприеме действия в Сирия. За това предупреди президентът на Франция Франсоа Оланд пред Европарламента. Заедно с германския канцлер Ангела Меркел те призоваха за политическо бъдеще, което дава алтернатива на страната.


През 1989-та, дни след падането на Берлинската стена, германският канцлер Хелмут Кол и френският президент Франсоа Митеран  се изправят пред депутати от 12 държави, за да говорят за несигурността пред бъдещето на Европа. Днес наследниците на Кол и Митеран - Ангела Меркел и Франсоа Оланд изправят пред евродепутати от 28 държави когато Европа е изправена пред предизвикателството на мигрантите и войната в Сирия.


След като Германия отвори широко вратите си за мигрантите, днес канцлера Меркел осъзна, че страната не е чак толкова голяма, за да поеме всички. Очевидно оттук нататък борбата ще е икономическите мигранти да бъдат върнати там, откъдето идват.


„На тези хора трябва да се каже, че те не могат да останат при нас. За да помогнем на твзи, които наистина бягат от война”, казва германският канцлер Ангела Меркел.


„Трябва да се помогне на Италия и Гърция. Да се помогне на страните от Балканите и да се задълбочат отношенията с Турция. Там трябва да бъдат приютени възможно най-голям брой бежанци”, казва френският президент Франсоа Оланд.


Меркел напомни на държавите-членки, че трябва да спазват правилата на Европейския съюз. Но нито веднъж не спомена нарушителите - страни като Сърбия, Хърватия и Унгария, които преди по-малко от месец се превърнаха в държави - трафиканти на нелегални емигранти. Прехвърляйки ги лесно и удобно от граница на граница. Чак до Германия.


„Тези хора ще намерят начин и ще стигнат до нас. Да се изолираме, да се обграждаме...няма смисъл”, заключи канцлерът Меркел.


Сега решението е Европа да се прицели в сърцето на проблема - конфликтните зони.
„Европа трябва да се ангажира в политически план, за да се даде друга алтернатива на гражданите в Сирия. Различна от „Искямска държава” и Башар Асад”, обясни президентът на Франция Франсоа Оланд.


„Да се работи на регионално и международно ниво в Сирия. Да се помогне на съседните й държави”, призова Ангела Меркел.


Намеренията за военна намеса на Европа днес останаха на заден план. Вместо това Германия и Франция още веднъж поискаха да се засили финансовата подкрепа на страните-съседи на военна Сирия.


Повече по темата гледайте във видеото.