Кои са избраните находки?

 

След огромния успех на изложбата ни в Лувъра „Епопея на тракийските царе", някои от най-ценните експонати и артефакти, включени в нея, отново се стягат за далечно пътуване – този път до Япония. Кои са избраните находки?


Три от най-емблематичните съкровища на България - Панагюрското, Вълчитрънското и най-старото обработено злато в света от Варненския некропол ще радват очите на милиони туристи от цял свят.


Заедно с нашите ценности в изложбата ще участват и предмети от Музея на Ватикана, Националния музей „Прадо” в Мадрид, националните музеи в Рим и Флоренция, и музея „Орсе” в Париж.


„Престижно е! Всяко наше участие в такива световни центрове на културата”, обясни директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.


От Панагюрското съкровище са избрани 4 ритона. Тракийският златен сервиз от 9 предмета с причудливи форми е открит от тримата братя Дейкови. Случайно или не Вълчитрънското съкровище също намират трима братя.


„Намерили го на много плитко на дълбочина от една лопата, както казват! Много колоритно обясняват - големият съд е колкото едно пеленаче да се изкъпе като големина”, обяснява доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Национален археологически институт с музей – БАН.


Полицията прибира 23-каратовото съкровище. Братята водят дела за обезщетения.


„Накрая мисля, че им плащат милион и половина тогавашни лева на 12 човека и постъпва в нашия музей”, добавя доц. д-р Людмил Вагалински.


Така най-голямото открито съкровище у нас - близо 13 килограма, състоящо се от 13 предмета остава за държавата. Най-старото обработено злато в света - това от Варненския халколитен  некропол също е открито случайно.


„По време на изкопни работи за телефонен кабел, багериста попада на така наречения гроб 1. Задържал ги е, все пак през тези години петлитеката се е изпълнавала за 3 години, когато му е останало време ги е занесъл в музея в Дългопол”, обяснява Иво Лазаренко, завеждащ отдел "Археология" в Археологически музей – Варна.


Оттам безценните находки идват във Варна.


„Много трудно можем да обясним на един американец, който праисторията му свършва с откриването на Америка, всъщност нашата е започнала 5000 години преди новата ера. От тази гледна точка, колкото повече го популяризираме по света, толкова повече дивиденти трупаме”, на мнение е Иво Лазаренко.


Изложбата "Златната легенда" ще бъде представена в Токио, Сендай и Нагоя от 16 октомври до 29 май догодина.


Повече по темата гледайте във видеото.