Извършил си престъпление, осъден си, излежал си го, следователно си се поправил, е логиката на закона

 

Извършил си престъпление. Осъден си. Излежал си го. Следователно си се поправил! Горе-долу това е логиката, според която почти всеки у нас може да бъде кандидат за общински съветник.

 

Оказва се, че почти няма партия без някой немирник сред хилядите кандидати в листите. 

 

Юсни Ибрям - осъден за купуване на гласове и кандидат за съветник от Реформаторския блок. 

 

Пак Реформаторите издигат в Шумен Димитър Серафимов – осъден преди години за длъжностно присвояване на малко над 1000 лева от своя служителка. Както той твърди – несправедливо и неправомерно.


 
Кандидатът за общински съветник вече е реабилитиран. При това положение криминалното досие вече е чисто и човекът се води неосъждан. 
 


„Няма никаква правна пречка да бъда кандидат за общински съветник”, заявява Димитър Серафимов. 
 


Той обясни и разликата – ако си реабилитиран, криминалното ти досие вече е чисто. Следователно се водиш неосъждан. 

 

Пак в Шумен БСП номинира адвокат Ивайло Йорданов – съден за това, че е подбудил своя клиентка към лъжесвидетелство. Също вече с чисто досие. 

 

Левицата отказа да коментира кандидатурата му, но прати писмо, че всичките ѝ кандидати са неосъждани. И твърдения за обратното ще бъдат преследвани по съдебен път.

 

В другия край на Севера намираме още един отличил се кандидат. Деми Димитров от Брусарци досега е общински съветник. Преди година счупи камерата на екипа ни след въпроси защо в този беден край общинарите раздават бонуси за добре свършена работа.


 
Днес господин Димитров е кандидат за кмет на АБВ Брусарци. И отново не е склонен да говори с екипа ни. 

 

Дотук в ранглистата на осъждани кандидати начело се нарежда вече известният на всички Пиже – издигнат от ДПС Самоков. Той е със седем присъди и висящо дело за нападение над полицай. В парламента той отвори тема трябва ли да има забрана осъждани да се кандидатират.

 

„Смятам, че е абсурдно в една държава, основана на законността, да се допуска осъждани лица да бъдат избирани на важни обществени длъжности”, заяви Радан Кънев.

 

Според малкия партньор във властта става дума за дупка в закона, която трябва да бъде запълнена. Големият партньор обещава да помисли.


 
„Ролята на всяка една от политическите партии е да направи предварителен подбор за хората в своите листи. Съмнявам се да има политическа партия в България, която не е наясно кой застава в челните места на техните листи за местните избори”, заяви Десислава Атанасова.

 

А защо точно политическите партии понякога подбират бандити? От БСП предложиха обяснение.


 
„Защото механизмите на правене на избори в България все повече се технологизираха. Все повече купуването на гласове подменя политиките. А купуването на гласове и изборните манипулации се правят именно от такива хора. И да не търсим причините все в закона, защото виждаме, че все променяме, променяме и нищо не се променя”, заяви Михаил Миков.


 
Макар да призна грешка в случая с Пиже, ДПС си държи на отколешната позиция.

 

„Когато става въпрос за изборни длъжности, според мен не би било редно да се поставят кой знае какви ограничения за който и да е. Защото в крайна сметка хората, гражданите, избират тези, които искат да ги представляват. Това е представителната демокрация”, заяви Мустафа Карадайъ.