Тя е подпомагана от руската военна офанзива

 

Сирийската армия обяви, че е започнала мащабно настъпление за ликвидиране на терористичните групировки.

 

Още по темата

Подпомаган от руската военна акция, в сряда Дамаск започна сухопътна операция срещу противниците на Башар Асад. И през изминалата нощ руски бойни кораби продължиха да нанасят ракетни удари от Каспийско море по цели в Сирия.


Според руското министерство на отбраната поразени са били обекти от инфраструктурата на „Ислямска държава”.

 

Според сирийската национална телевизия, още в първия ден, офанзивата, е постигнала успехи. Смята се, че на сирийските части помагат хиляди бойци, финансирани  или изпратенио от Иран. 

 

Беше съобщено, че край Алепо е загинал генерал от Иранската революционна гвардия, която помага на сирийците с офицери и наемници. Американски военни ексерти твърдят, че само подкрепата на руските изтребители и хеликоптери позволява контраатаката на правителството. 

 

 

В последните месеци частите на Башар Асад губеха битката с бунтовниците и контролираха малко над 15% от територията на Сирия.

 

"Сирийските въоръжени сили започнаха широкообхватна атака срещу терористичните организации. За да освбодят районите, които бяха обхванати от заразата на тероризма", коментира командирът на генералния щаб Али Абдула Аюб. 


Руската военна кампания в Сирия и растящото напрежение между Москва и НАТО се очаква да доминира по време на срещата на министрите на отбраната от Алианса в четвъртък.

 

Заседанието в Брюксел ще се проведе, след като Турция се оплака от няколко нарушения на въздушното ѝ пространство. Вашингтон и Анкара твърдят, че руските удари се нанасят по цели, които не са на „Ислямска държава”.